- 0 Polubienia
- 0 / 5
- Kuchnia: polska
- 144 wyświetleń
Składniki:
- ok. 250 g makaronu
- 1 brokuł
- 2 piersi kurczaka
- 1/2 łyżeczki płatków chili
- 2 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- skórka i sok z jednej cytryny
- 2-3 łyżki startego parmezanu
- 2-3 łyżki prażonego słonecznika i płatków migdałowych
Przygotowanie:
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
- Mięso umyj, osusz, usuń błony i natrzyj solą, pieprzem, płatkami chili i oliwą.
- Piersi kurczaka usmaż z obu strona na rozgrzanej patelni grillowej (z odrobiną oliwy). Po przestudzeniu pokrój w cienkie paski w poprzek włókien.
- Brokuła umyj, podziel na różyczki i ugotuj na parze.
- Czosnek przeciśnij przez praskę i podsmaż przez ok. 30 sekund na oliwie. Zdejmij z ognia, dodaj makaron, brokuły i mięso. Wymieszaj.
- Całość przypraw skórką z cytryny i sokiem oraz parmezanem.
- W razie potrzeby dodaj sól i pieprz.
- Przed podaniem posyp słonecznikiem, płatkami migdałowymi i ewentualnie świeżą bazylią.
Wskazówki:
- Możesz odlać odrobinę wody po ugotowaniu makaronu i w razie potrzeby dodać ją do dania (jeśli jest zbyt suche).
Żródło przepisu:
Mniam